Probeer jij ook wel eens snel iets uit te leggen aan je kind met autisme?
En zie je dat dát echt niet werkt?

Ben je daar wel klaar mee en is het tijd om
te leren hoe je hier dan wel mee om kunt gaan?

Is jouw kind ook zo snel afgeleid. En blijft ie maar vragen wat hij moet doen terwijl je dat toch net hebt uitgelegd.
Misschien heb je je uitleg zelfs wel ondersteund met pictogrammen of foto’s. Maar helaas je kind verliest toch zijn aandacht en komt nauwelijks in actie.

Van kinderen met autisme weten we dat ze snel zijn afgeleid. Er gebeurt ook zoveel om ze heen en alles is interessant. Al die informatie die binnenkomt moeten ze verwerken én dat kost tijd. Daardoor lijkt het soms alsof ze niet opletten of dat wat je zegt niet aankomt. Dat kan behoorlijk frusterend zijn! Voor het kind én voor jou!

Hoe kun jij als ouder er dan wel voor zorgen dat je kind zijn aandacht erbij houdt en in actie komt?

Herken je dit? Dan is de introductie workshop dé oplossing voor jou!

Tijdens deze 2 uur durende introductie workshop maak je kennis met de kracht van tekenen in de communicatie én ontdek je hoe tekenen in jouw situatie kan werken. Zo zet je de 1e stap op weg naar het beter begrijpen van jouw kind!

Waarom ik je kan helpen…

Als moeder van een zoon met autisme weet ik als geen ander welke frustraties je dagelijks tegenkomt. Hidde is inmiddels 7 en het is nog regelmatig zoeken naar de juiste manier om met hem te communiceren. Wel heb ik gemerkt dat tekenen de communicatie flink verbetert.

Mijn naam is Mieke de Gunst. Ik geef al jaren trainingen om mensen te leren hoe ze tekenen kunnen toepassen in de communicatie met anderen. Maar thuis tekende ik tot voor kort nooit op die manier. Tot ik op een dag dat ik stapelgek werd van Hidde. Hij bleef maar vragen of hij op de iPad mocht. Uit pure frustratie tekende ik voor hem welke activiteiten er eerst zouden komen, voordat hij op de iPad mocht. Zo kon hij zien wat er zou gaan gebeuren en wanneer.

En toen gebeurde er iets ongelofelijks!

Hidde keek naar de tekening, zei “oké mama” en ging lekker zitten spelen. De rest van de middag heb ik hem niet meer over de iPad gehoord.

Dit moeten meer ouders ervaren, schoot er meteen door me heen. En zo zijn de verschillende trainingen over tekenen in de communicatie met kinderen met autisme ontstaan. Ik heb contact gezocht met autisme experts en heb inmiddels een hoop boeken gelezen over autisme. Die kennis & kunde heb ik samen met mijn ervaring als moeder van een kind met autisme verwerkt in de training.

Inmiddels hebben tientallen ouders de training gevolgd. Ik vind het iedere keer weer geweldig als een ouder me vertelt dat haar kind ineens wel begrijpt wat-ie moet doen, nadat ze voor hem heeft getekend.

Wat je kunt verwachten tijdens de workshop

Tijdens de workshop vertel ik je waarom tekenen zo goed werkt bij kinderen met autisme. Ik leer je in een paar eenvoudige stappen hoe je zelf eenvoudige tekeningen kunt maken. Uiteraard ga je ook zelf aan de slag met het tekenen. Dit doen we aan de hand van een paar praktische oefeningen.

Deze workshop is voor jou als…

 • je het geworstel en de frustratie in de communicatie met je kind zat bent
 • je kind snel is afgeleid als je hem iets uitlegt en je daar graag verandering in wilt brengen
 • je geen zin meer hebt om alles 100x te moeten herhalen
 • je op zoek bent naar handvatten om de dagelijkse situaties thuis soepeler te laten verlopen
 • je je kind beter wilt leren begrijpen
 • je graag meer rust in huis wilt

In de workshop gaan we vertrouwelijk en respectvol met elkaar en de ingebrachte cases om.

Hoe, waar en wanneer

NB. Vanwege de huidige situatie rondom het Corona virus gaan de trainingen op locatie voorlopig niet door. De introductie workshop geef ik online via Zoom; een soort digitaal klaslokaal. Je kunt tijdens de workshop ook vragen aan mij stellen.

In het digitale klaslokaal is ruimte voor 8 deelnemers. Dus reserveer vandaag nog.

 • dinsdag 3 maart van 10.00 tot 12.00 uur;
 • donderdag 23 april van 10.00 tot 12.00 uur (online);
 • dinsdag 19 mei van 10.00 tot 12.00 uur (online);
 • Locatie: Vlietweg 15, Leidschendam Online!
 • Kosten voor deelname eur 37,-inclusief btw per persoon
 • Inclusief koffie/thee en lekkers , een tekenplacemat en een etui met stiften (deze stuur ik je voor aanvang van de workshop toe).

Heb je na deze workshop de smaak te pakken? Dan kun je deelnemen aan de dagtraining Tekenen & Autisme of de online training. Het cursusgeld van de introductieworkshop ontvang je dan als korting!